Rosengårdsskolans nya högstadium har varit öppet i ett år, och elevernas resultat är bättre än de var på högstadiet som lades ner 2013. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter återstarten – så har det gått för Rosengårdsskolans nya högstadium

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sen stängdes Rosengårdsskolans högstadium efter flera år av dåliga skolresultat och usel arbetsmiljö för både lärare och elever. Nu har högstadiet öppnat igen med färre elever och ny struktur. Resultatet är höjda betyg och fler gymnasiebehöriga elever.

Ett år har gått sedan Rosengårdsskolans högstadium åter slog upp dörrarna. Högstadiet lades ner 2013 på grund av den stökiga miljön på skolan som påverkade både personal och elever.

– Det var inte skolan det var fel på utan högstadiet. Man ägnade sig mer åt det sociala, att ta hand om elever som mådde dåligt. Nu är fokus på kunskap och att eleverna ska nå sina mål, säger rektor Cecilia Larsson Ståhl.

En stor del av lärarnas arbete handlar om att ha mer kontinuitet i undervisningen.

– Vi har jobbat jättemycket med likvärdig undervisning i alla klassrum. Om man kommer in till mig eller någon annan lärare så ska det se ungefär likadant ut. Jag tror att eleverna mår bra av det, säger Sofie Nilsson, lärare på Rosengårdsskolan.

Bättre resultat än 2013

Resultaten går framåt för högstadieeleverna på Rosengårdsskolan. Just nu når 56 procent av eleverna gymnasiebehörighet. 2013 låg motsvarande siffra på 28 procent.

Resultaten på skolan är fortfarande sämre än på många andra skolor i Malmö. Vad tänker ni om det?

– Det är någonting som vi jobbar med hela tiden. Vi tar tillvara på varje timme av fortbildning för att se vad vi kan göra bättre, säger Sofie Nilsson.

Se videon ovan för att höra mer om hur Rosengårdsskolans nya högstadium har växt fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.