Ett av de fem morden från 2020 är uppklarat och två är på väg att klaras upp, enligt polisen. I två mordutredningar finns det ännu ingen misstänkt eller frihetsberövad. Foto: SVT Arkiv

Så här går det med mordutredningarna från 2020

Uppdaterad
Publicerad

Fem mord inträffade i Malmö under 2020 – tre dödsskjutningar och två knivmord. Ett av dem är uppklarat.

18 mars 2020: knivmord, Slottsstaden

En man i 65-års åldern hittas avliden med stickskador i en lägenhet i Slottstaden. En 60-årig man grips kort därpå misstänkt för mordet. Samma man har dömts till 5 års fängelse av hovrätten för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta är det enda mordet från 2020 som är uppklarat.

– Det är ett mord som har karaktär av konflikt mellan personer i missbrukarkretsar, säger Mattias Sigfridsson, biträdande chef i polisområde Malmö.

Offret och gärningsmannen hade vid mordtillfället umgåtts i den nu dömde mannens lägenhet. Båda ska ha varit kraftigt alkoholpåverkade, enligt domen från Malmö tingsrätt.

Misstänkt mord i Malmö – äldre man hittades död 

10 mars 2020: dödsskjutning, Holma torg

En 25-årig man avlider efter en skottlossning på Holma torg. En misstänkt man i 20-års åldern grips i sin bostad samma kväll. En annan man i samma ålder som också misstänks för mordet lämnar landet men grips i Polen tre dagar senare.

Enligt polisen har offret och de misstänkta någon typ av relation.

- Det är personer som i alla fall är bekanta med varandra, säger Mattias Sigfridsson.

Männen sitter just nu häktade, och den 26 januari åtalades dem för att gemensamt ha utfört mordet.

25-årig man död efter skjutning i Malmö – en gripen 

22 mars 2020: dödsskjutning, Almtorget

En man i 20-års åldern dör i en skottlossning på Västra Hindbyvägen. Dagen därpå säger polisen att offret ”ingår i den kriminella miljön där det för närvarande finns ett flertal konflikter.”

I nuläget finns det ingen misstänkt eller frihetsberövad för mordet.

– Vår bild är att det finns personer som vet mer men som inte har berättat det för oss, säger Mattias Sigfridsson.

Ihjälskjuten man kopplas till konflikter i kriminella gäng 

3 november 2020: knivmord, Sofielund

En 17-årig pojke hittas knivskuren på Idunsgatan i Södra Sofielund under natten. Senare avlider han av sina skador.

– Det är en konflikt som uppstår i samband med en tillställning mellan ungdomar. Det är inte kopplat till någon pågående konflikt i kriminella miljöer, säger Mattias Sigfridsson om händelsen.

Misstankarna riktas mot en 25-årig man som redan dagen efter mordet häktades i sin utevaro.

Samma man sitter fortfarande häktad misstänkt för mordet, och tre andra män är häktade misstänkta för medhjälp till mord. Polisen tror på en uppklarning av fallet under 2021.

– Vi hoppas att vi kan slutföra det under våren, att åklagaren kan väcka åtal och att det blir rättegång, säger Mattias Sigfridsson.

Mördad 17-åring var ensamkommande – polisen letar efter vittnen till knivmord 

31 december 2020: dödsskjutning, Rosengård

På nyårsafton påträffas en man i 25-årsåldern med skottskador utomhus på Von Rosens väg. Två timmar senare meddelar polisen att mannen har avlidit av sina skador.

I nuläget finns det ingen misstänkt eller frihetsberövad för mordet.

– Vi vet att han hade en koppling till det utsatta området och den problematiken som finns där, säger Mattias Sigfridsson.

Man död efter skottlossning i Rosengård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.