Ylva Esping, Fredrik Svenningsson och Petra Hultman på SVT Nyheter Skåne har arbetat med granskningen av Adhd-kliniken i Köpenhamn. Foto: SVT

Så gjorde vi granskningen om Adhd-kliniken

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett tips om generös förskrivning av narkotikaklassad medicin av läkare på den svenskägda Adhd-kliniken i Köpenhamn. Vi bestämde oss för att ta reda på om fler svenska patienter upplevt samma sak. 

Vi efterlyste personer som har utretts på Adhd-kliniken i Köpenhamn i en diskussionsgrupp i sociala medier. Vi tog också i vissa fall direkt kontakt med några personer som själva uppgett att de utretts på kliniken. Vi uppgav att vi är journalister och ville ställa frågor – vissa ville prata med oss, andra inte.

Totalt har vi pratat med, och i några fall träffat, 18 personer som har utretts på Adhd-kliniken.

I sju fall vittnar personerna om att de på olika sätt har råkat illa ut av klinikens läkemedelsbehandling. Vi har i den mån det har varit möjligt kontrollerat patienternas uppgifter med dokument; till exempel journalanteckningar, mejl- och sms-konversation med kliniken, klinikens utredningar etc.

Skiftande omdömen

De övriga elva patienter som utretts på kliniken har i sina omdömen varit alltifrån väldigt positiva till kritiska till vissa delar i utredningen eller medicineringen.  

Under vår granskning upptäckte vi också att Adhd-kliniken har en ovanlig utredningsmetod; de låter patienter utan diagnos prova narkotikaklassad adhd-medicin när de gör uppmärksamhetstestet QB-test. Vi kontaktade 39 andra företag som också gör adhd-utredningar. 27 svarade och ingen av dem medicinerar under testning.

Vill inte bli intervjuade

Vi har läst och tagit del av offentliga uppgifter om kliniken hos Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo), Försäkringskassan och Skatteverket. Vi har också pratat med experter och tagit fram statistik om adhd och läkemedel hos Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och andra myndigheter. 

Ägarna till Adhd-kliniken har inte velat bemöta kritiken i en filmad intervju, men har svarat på våra frågor i flera mejl. De menar att de följer danska riktlinjer för förskrivning av läkemedel och att de aldrig fått någon återkoppling på att deras testmetod skulle vara felaktig.

Du kan följa och ta del av hela granskningen av Adhd-kliniken här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet