Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan får du tips för hur du sparar vatten i sommar, bland annat från Johan Persson, vd på Österlen VA. Foto: Gunilla Fritze/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Så här sparar du vatten i sommar

Publicerad

Rent och friskt kranvatten används för att vattna blommor och gräsmattor. Pooler fylls på trots att det råder bevattningsförbud i Simrishamns kommun.

– Vi använder även drickvatten när vi spolar på toaletten, vilket är helt tokigt, säger Carl-Göran Svensson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Simrishamn.

Det pågår ett arbete med att rena avsloppsvatten i Simrishamn så att det kan återanvändas. Istället för pumpa ut vattnet i Hanöbukten ska det bli ett cirkulärt kretslopp. Avloppsvatten ska till exempel kunna användas till att vattna åkrar och gräsmattor. På sikt kanske även som dricksvatten.

Magnus Kanevad, kolonist i Simrishamn, vattnar inte gräsmattan när det är torrt. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Tills dess uppmanas Simrishamnsborna att vara sparsamma med det kommunala dricksvattnet. Det råder bevattningsförbud i hela kommunen utom i tätorten sedan juni.

I klippet berättar VA-chefen, kommunpolitikern och några boende hur det sparar vatten i sommar.

Johan Persson, vd Österlen VA, tycker alla ska vara stolta över sin bruna gräsmatta. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer