Se fem mattrender och hur de förändrats genom åren. Foto: TT

Så har svenskarnas matvanor förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Hur har matvanorna förändrats? Äter vi verkligen mer kött i dag jämfört med förr? Etnologen och matforskaren Håkan Jönsson förklarar förändringen bakom svenskarnas matvanor.

Trots att det vegetariska utbudet ökat senaste åren äter svenskarna idag mer kött än för 50 år sedan. Framförallt äter vi mer kyckling och annan fågel medan griskonsumtionen minskat relativt. Det menar Håkan Jönsson, etnolog och matforskare vid Lunds universitet.

– Det är en kombination av att kyckling som förr var festmat i dag har blivit billig mat. Sen bär den också med sig en aura av att vara fettsnål och lite modernare än till exempel gris, säger han.

Från vardagsmat till lyxvara

I dag är utbudet på färsk fisk betydligt mindre och priset högre, utbudet består till mestadels av rökt, inlagt eller frysta alternativ.

– På 70-talet köade människor till den billiga färska sillen som kom in till butikerna på tisdagar. Från att ha varit det billiga alternativet till kött så har det blivit en lyxvara, säger Håkan Jönsson.

Glutenfria alternativ

Hyllor med alternativa produkter som glutenfritt fanns inte heller för 50 år sedan.

– Denna avdelning symboliserar dels svenskens vilja att markera individualitet, men den har faktiskt också möjliggjort för en måltidsgemenskap då en glutenintolerant kan äta liknande produkter som andra vid matbordet, säger han.

I videon kan du se fem mattrender som förändrats genom tiderna – och varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.