Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två vågbojar på 15 meters djup har gett forskare ny information om hur havet beter sig på den skånska sydkusten. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Så hjälper vågbojar forskarna att rädda sydkusten

Publicerad

Två bojar ute till havs har under ett halvår samlat data om hur vågor påverkar den skånska sydkusten. Resultatet visar hur mycket Nordatlanten påverkar Östersjön och gör innanhavet extra känsligt för vindar och vågor. Nu hoppas forskare kunna skräddarsy lösningar mot framtida erosion.

Två vågbojar har legat på 15 meters djup längs sydkusten i Kämpinge för att samla information om hur vågorna rör sig och påverkar kusten.

– Vi har fått ny information om vågorna längs sydkusten. Vädersystem över norra Atlanten driver vindriktningen över Östersjöregionen. Östersjön är lite som ett badkar, att vindriktningen får betydelse både för vågorna och vattenståndet och hur det varierar, säger Anna Adell forskare om kustprocesser vid Lunds tekniska Högskola.

Värdefull kunskap

Data från vågbojarna och från stormen Babet i höstas har gett ny information om havets påverkan på sydkusten. Kunskap som kan vara värdefull framöver.

– Med den här datan så kan vi utgå från det när vi ska göra klimatanpassningsåtgärder och i bästa fall kunna skräddarsy åtgärder som passar för specifika platser längs sydkusten, säger Anna Adell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.