Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skolinspektionens granskning framgår att Malmö stad är en av de huvudmän som gjort en förbättring efter betygsavvikelserna på Hermodsdalsskolan. Foto: Ida Roos

Så kom Hermodsdalsskolan i Malmö till rätta med glädjebetygen

Uppdaterad
Publicerad

Hermodsdalsskolan i Malmö är en av de skolor där man under flera års tid haft stora avvikelser mellan nationella provbetyg och slutbetyg i årskurs 9. Men nu visar Skolinspektionens granskning att Malmö stad kommit till rätta med problemet.

Enligt Skolinspektionens granskning görs det inte tillräckligt för att motverka så kallade glädjebetyg på högstadiet, det vill säga betyg som satts högre än vad elevernas kunskaper motsvarar. Malmö stad är en av de huvudmän som Skolinspektionen granskat efter att Hermodsdalsskolan haft stora betygsavvikelser under flera år.

– Det handlade om att lärarna hade gjort en sammantagen bedömning över elevernas hela resultat, och inte beaktat de nationella proven så som man ska enligt de allmänna råden från Skolverket, säger Linda Deltinger, utbildningschef på Malmö stad.

Malmö har förbättrat sina resultat

Men i granskningen pekas Malmö stad ut som en av de huvudmän som förbättrat sina resultat efter bristerna på Hermodsdalsskolan.

– Jag har haft dialog med rektorn och påtalat vikten att använda de allmänna råden från Skolverket. Sedan har rektorn haft den dialogen med sina lärare för att påtala vikten av de nationella proven, att de ska särskilt beaktas i bedömningen.

”Arbetar helt annourlunda”

Hur säkerställer ni att betygsättningen kommer att vara rättvisande och likvärdig framöver?

– Vi har kvalitetsdialoger och resultatsdialoger med varje skola där vi går igenom varje skolas resultat och följer upp orsaker till varför resultaten ser ut som de gör, säger Linda Deltinger.

Enligt rektor Ulrika Bokelund har skolan fortfarande avvikelser, men inte alls i den grad de haft tidigare.

– Vi har börjat arbeta helt annorlunda här på skolan. Jag ser väldigt positivt på framtiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.