Ljudteknikern Magnus Börjesson spelar in tystnaden i Ljusets kalender på stadsbiblioteket i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Så låter Malmö – kommunen gör eget soundtrack

Publicerad

Hur låter en stad? Det ska Malmö stad nu ta reda på. Genom att spela in ljud på en massa olika platser så ska man ta fram stadens ljudidentitet.

Hittills har man varit på förskolor, torg, vid havet och den här dagen är det dags för inspelning på Malmö stadsbibliotek. En utmaning för ljudteknikern Magnus Börjesson, som arbetar åt kommunikationsbyrån Gullers grupp med att göra ljudinspelningarna.

– Jag lyssnar bara var det låter någonstans och sen går jag dit med mikrofonen. Själva tystnaden i det stora rummet har en viss atmosfär, säger Magnus Börjeson.

Malmö

Sedan ska ljuden sättas ihop till en melodi som kommunen ska använda i olika sammanhang.

– Man gör en palett med ljud som blir ett soundtrack till en viss företeelse, säger Magnus Börjesson.

Det låter lite flummigt?

– Det bygger mycket på känslor så det är klart att det kan uppfattas som lite flummigt, men vi letar nästan efter instrumenten som ska spela den här ljudidentiteten, säger Patrik Odhelius, kommunikatör på Malmö stad.

Kommunikationsbyrån Gullers grupp har utfört uppdraget i tre faser åt Malmö stad, till en total kostnad av 364 000 kronor, enligt Patrik Odhelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet