Öppna kontorslandskap ställer särskilda krav på hänsyn Foto: Bernard Mikulic

Så överlever du i ett öppet kontorslandskap

Uppdaterad
Publicerad

Du kan bli fysiskt sjuk av öppna kontorslandskap. Forskare har sett att stressen som vissa upplever i bullriga miljöer, tillsammans med andra faktorer, kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Allt fler företag, myndigheter och kommuner inför aktivitetsbaserade kontor i en öppen miljö utan fasta platser, trots att forskning visar att detta inte passar alla. Att försöka koncentrera sig när alla pratar runtomkring kan skapa en så hög stressnivå hos vissa att det kan var skadligt.

– Det kan ta upp till 25 minuter att återfå koncentrationen när man har blivit störd, säger Frans Mossberg, forskare vid Ljudmiljöcentrum på Lunds universitet.

Man har sett att långvarig exponering för buller, till exempel från trafik, kan göra att kroppen blir så stressad att den hamnar i ett beredskapsläge som i längden kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar och stroke, även om det är svårt att veta exakt vilket som är den utlösande faktorn. Och även ett öppet kontorslandskap kan bidra till att vi blir sjuka.

– Många människor tvingas genomleva sina arbetsdagar i ett stressläge, säger Frans Mossberg.

Men nu när trenden med aktivitetsbaserade och flexibla kontor verkar vara här för att stanna får vi försöka anpassa oss och hitta lösningar. Men hur? Se forskarens tips i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.