Foto: Henrik Montgomery

Starka reaktioner på de öppna kontorslandskapen

Uppdaterad
Publicerad

Du kan bli fysiskt sjuk av öppna kontorslandskap. Forskare har sett att stressen som vissa upplever i bullriga miljöer, kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Vi har fått flera berättelser från personer som beskriver sin situation i de öppna kontorslandskapen. Här följer några av dem.

En person som hör av sig arbetar som utredare inom socialtjänsten på kommunhuset Kristallen i Lund.

– För att klara mitt arbete jobbar jag hemifrån, säger hen.

– Jag märkte redan första dagen att jag är inte lika produktiv som jag var med ett eget rum, säger en annan person som sedan fem år tillbaka också jobbar på Kristallen i Lund.

Av med eget rum

Robban jobbar på en myndighet och skriver att han blivit av med sitt egna rum och känner sig mentalt trött nu när han sitter i ett öppet landskap.

– Jag är orolig för att bli sjukskriven, säger han.

En annan person som hör av sig föreslår att man ska sätta upp flyttbara ljudabsorberande väggar.

Carina skriver att människor över 55 har det svårare att anpassa sig till de här nya kontoren. Hon tror att det är ett sätt för arbetsgivaren att bli av med äldre anställda.

– Jag slutade, säger hon.

Öronproppar och hörlurar

Frederik tycker att diskussionen om öppna kontorslandskap är föråldrad och tror att det snarare handlar om vana. Han tycker att det finns allvarligare arbetsmiljöfrågor som till exempel ergonomi och förmågan att arbeta i grupp.

Johan berättar att han har både öronproppar och hörlurar när han jobbar.

Fredrik tror att problemen med öppna kontor snarare beror på att folk inte trivs på jobbet än att man störs av andra.

Anna satt på en lugn arbetsplats i 24 år senare tvingades hon byta till ett öppet kontor och blev sjuk i hjärtat. Då bytte hon jobb.

John gillar brusreducerande hörlurar som dels släpper in ljud men också stänger ute dem. Muhammad berättar att han får huvudvärk varje dag på jobbet, trots hörlurarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.