SVT har pratat med bland annat Elin Jonsson och Kurt Millberg om ”vi och dom-känslan”. Titta på klippet för att höra hur de resonerar. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Så pratar vi om ”vi och dom”: ”Blir besviken att jag är så primitiv”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att vi tycker och tänker lite extra på andra grupper i samhället. På vad de, som inte är vi, gör och borde göra. Vi bad några Malmöbor berätta vilka som är ”dom” för dem under pandemin.

Våra hjärnor är utformade för att vi ska leva i små grupper. De gör inte de flesta av oss. I det moderna samhället uppstår möten och ibland kulturkrockar. Under en pandemi blir det extra tydligt. Det kommer nya regler och rekommendationer från politiker och myndigheter. Dessa ser olika ut i olika länder och vissa grupper pekas ut som särskilt sårbara. Detta står skrivet i boken Vi och dom av Joshua Greene.

Vad händer när grupper ställs mot varandra och när grannländer skapar olika regler för umgänge och resor?

Vi bad Kurt, Elin, Stephanie och Andrea att dela med sig av sina tankar och känslor en solig eftermiddag i Magistratsparken i Malmö. Titta på klippet för att höra hur de resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.