Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zulihan Temirbaeva, Hassan Taher och Katarina Ek är några av de som delar med sig av sina tankar kring gränskontroller mellan Malmö och Köpenhamn. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Utbyggnad för gränskontroller – så reagerar pendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Gränskontrollerna som infördes 2015 har hela tiden förlängts med sex månader i taget. Nu utreder Trafikverket en mer permanent lösning i form av ett stickspår. För många tågpendlare är tiden att åka mellan Danmark och Sverige avgörande.

– Det kommer förmodligen ta lika lång tid ändå, så jag tror inte det är jättenödvändigt, säger Morris Strömberg, 17 år.

Beskedet att Trafikverket utreder möjligheterna att hitta en permanent plats för gränskontrollerna har tagits emot med kritik från flera politiker, som bland annat menar att det vore bakåtsträvande.

Trafikverkets regiondirektör i Syd, Lennart Andersson, menar i sin tur att det kan påverka passagerarna negativt om man inte bygger ut för att på ett bättre sätt möjliggöra för gränskontroller.

Bland tågresenärerna vid Hyllie station i Malmö råder olika uppfattning om såväl gränskontrollerna generellt som planerna på en fast plats för gränskontroller.

– Det kanske blir bättre om man skapar en egen station, i Lernacken där man vill ha det, tror Hassan Taher.

– Jag gillar inte gräns-konceptet överhuvudtaget, säger Katharina Palm.

Hör fler resenärer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.