Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna, berätta om varför lupiner är farliga för naturen. Foto: Knut Bonde/SVT

Så ska du göra med lömska lupiner: ”Tar över”

Uppdaterad
Publicerad

Blomsterlupiner kan göra landskapet vackert lila men dess spridning har gått för långt. Den invasiva växten påverkar den biologiska mångfalden och ska ryckas upp i roten, enligt Fältbiologerna.

Lupinbekämpardagen, som instiftades 2018 av Fältbiologerna, ungdomsförbundet för Naturskyddsföreningen, uppmanar folk att inom lagens gränser plocka upp lupinerna som sprider ut sig i naturen. Växten som kommer från Nordamerika, suger upp näringen från växterna runtomkring.

– Blomsterlupinen tar över när den etablerar sig och tränger undan andra växter. Många av våra insekter är anpassade för våra inhemska växter och om de trycks undan så blir det problem för pollineringen, säger Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna.

”Dra upp dem”

Blomsterlupin är inte olaglig och ingår inte i nationella förteckningen över invasiva arter. Men rekommendationen från Naturvårdsverket är trots allt att man inte ska plantera den och försöka förhindra den från att spridas på sin mark.

– Om man verkligen vill ha bort lupinerna så ska man dra upp dem med hela roten och då kan man behöva en spade till hjälp, säger Tobias Larsson

Se mer i klippet om vad man ska göra med lupiner.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.