Måste ett arbetsmöte äga rum i ett mötesrum? Kanske kan man lika gärna ha ett promenadmöte.

Så ska de anställda bli friskare – genom att jobba utomhus

Publicerad

Malmö universitet och Malmö stad går ihop för att undersöka hur vi påverkas av att arbeta utomhus.

– När vi är små är det en självklar del av vår vardag att vara ute, men när vi blir vuxna tas det för givet att vi ska sitta inomhus och jobba. Och det tror jag inte att någon mår särskilt bra av i längden, säger Elisabeth Fornander som arbetar på stadsbyggnadskontoret.

”Vi mår ju bättre av att vara utomhus” säger deltagaren Elisabeth Fornander.

Hon är en av de närmare 60 personer som anmält sig frivillig till att delta i studien stickUT Malmö. Studiens syfte är att undersöka hur vårt mående påverkas av att arbeta utomhus.

– Jag upplever att jag blir gladare, piggare och mer kreativ, säger Elisabeth Fornander.

Ska analysera måendet i en app

Deltagarna kan till exempel ha promenadmöten med kollegor, läsa rapporter eller prata i telefon utomhus. Deras upplevelser av utomhusarbetet kommer att följas upp, dels genom samtal och intervjuer, men också genom att de registrerar sina aktiviteter och sitt mående i en app.

Resultaten ska sedan analyseras av en forskningsgrupp i samarbete med deltagarna själva.

– Det finns mycket forskning som kopplar utevistelse till positiva effekter på välbefinnande, kreativitet, kognitiva funktioner och hälsa generellt, säger Charlotte Petersson som är projektledare för forskningen på Malmö universitet.

Att vara ute förknippas med att vara ledig

Utöver att undersöka deltagarnas hälsa säger hon att projektet också syftar till att förändra vårt sätt att tänka på arbete.

– Vi förknippar vanligtvis att vara utomhus med fritid. Det här projektet handlar om att peta på våra normer kring hur arbete ska se ut, säger Charlotte Petersson.

”Känns kanske lite busigt nästan”

”Jag kan känna mig lite busig när jag jobbar utomhus” säger deltagaren Mats Nordström.

Deltagaren Mats Nordström, som arbetar på Malmö stadsbibliotek tycker att studien hittills fått honom att ifrågasätta sina uppfattningar kring arbete.

– För mig själv finns det nog lite känslan av att jobba gör man på själva jobbet, inne i biblioteket i mitt fall. Det känns kanske lite busigt nästan att gå ut och göra saker. Men det tror jag att man kan ändra på, och jag tror att jag själv kan ändra det ganska fort faktiskt, säger han.

StickUT Malmö

Projektet finansieras till största delen av Europeiska Socialfonden (ESF), som gett 3,1 miljoner kronor till projektet. Malmö stad har sedan skjutit till drygt 1,2 miljoner. Studien avslutas i augusti 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.