Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Nyman, trafikdirektör Skånetrafiken Foto: SVT, Skånetrafiken

Så ska Skånetrafiken få tillbaka resenärerna efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Fler har köpt bil och fler har jobbat hemma under pandemin. Som en konsekvens har kollektivtrafiken halverats. Nu hoppas Skånetrafiken att resenärerna ska återvända, men det kommer att ta tid.

– Det rimliga är att det dröjer till 2025-2026 innan vi är tillbaka på 2019 års resandenivå, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

För att nå dit filar Skånetrafiken på lösningar som ska kännas mer tilltalande för de som under pandemin har köpt bil eller helt slutat åka till jobbet.

– Har du till exempel varit van att jobba hemma och nu bara kommer vara några dagar i veckan på jobbet, så kanske du inte vill köpa en periodbiljett för hela månaden, utan kanske vill kunna köpa en flexibel biljett, säger Maria Nyman.

Hon nämner också appen där resenärer kan se hur många som väntas åka ett visst tåg och utifrån det välja en avgång som passar.

Fler har börjat åka över Öresundsbron

Skånetrafiken ser redan nu att resandet börjar öka, om än från en låg nivå.

– Det är ju först nu, när restriktionerna börjar släppa, som vi kommer se hur många som kommer att använda sin bil eller åka kollektivt, men vi ser att resorna över Öresundsbron har ökat mycket den senaste tiden, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det stora bortfallet av resenärer under pandemin har också fått ekonomiska konsekvenser för Skånetrafiken.

– Fram till och med augusti hade vi ett minus på 800 miljoner kronor sämre än budget, säger Maria Nyman.

Regionstyrelsen beslutade på torsdagen att i sin tilläggsbudget ge ytterligare 200 miljoner kronor till kollektivtrafiknämnden för att kompensera för inkomstbortfall under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer