Så ska unga våga vittna

Uppdaterad
Publicerad

Gångbromisshandeln är ett av flera uppmärksammade fall i Malmö där det varit svårt att folk att prata med polisen. Malmö stad satsar nu på ett projekt som ska få unga att våga vittna.

Ett halsbandsinköp slutar med ett brutalt rån och sedan vet Lena inte om hon vågar vittna. Scenen som en grupp skådespelare agerar på Rönnenskolan känns trovärdig.

Rollspelen är en del av projektet Våga vittna. Eleverna får göra dramaövningar men också lära sig om hur rättsväsendet fungerar och vilket stöd som vittnen har rätt till.

– Det finns motvilja och rädsla mot att komma och vittna. Vi försöker visa att många gånger är rädslan kopplad till en okunskap, säger Karin Lindberg, vittnesstödjare vid Malmö tingsrätt.

– Förut är det osäkert om jag hade vågat vittna. Nu skulle jag göra det för att det är bra för samhället och inget skulle hända mig, säger eleven Erleta Bajrami

Uppmärksammade fall som mordet på 15-åringen i Rosengård nyårsnatten 2012 och den allvarliga misshandeln på gångbron i Kroksbäck har satt ljuset på hur viktigt det är att vittnen har modet att träda fram.

– Vi har haft Kroksbäcksincidenten i våra tankar för vi vill inte att ett samhälle ska fungera så. Därför är det så otroligt viktigt att arbeta förebyggande längre ner i åldrarna, säger projektledaren Anjelica Bååth.

Rönnenskolan är den hittills enda skolan i Malmö som fått vara med i Våga vittna. Projektledarna hoppas på en fortsättning nästa år men har ännu inte fått besked om Malmös politiker vill satsa ytterligare en miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer