Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon följer vi med professor Kenneth M Persson till den stora sandbädden där sjövatten filtreras för att bli nytt grundvatten. Foto: Petra Hultman/SVT

Här skapas grundvatten på konstgjord väg

Publicerad

I den så kallade Vombsänkan utanför Veberöd blir Vombsjöns vatten nytt grundvatten – och så småningom dricksvatten i tusentals skåningars kranar.

– Grundvatten är ett sätt att spara vatten och att flytta vatten i tid, säger Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära.

Jordbruket, skogsbruket, näringslivet, naturen och människorna – vi är många som behöver dela på de vattentillgångar som finns.

– Skåne har ganska lite vatten i förhållande till hur många som bor här, säger Kenneth M Persson.

En stor och allt viktigare källa till dricksvatten är det konstgjorda grundvattnet. I den så kallade Vombsänkan, ett enormt och naturligt vattenfilter, leds sjövattnet från Vomb. Vattnet filtreras sedan genom de sandiga marklagren i stora dammar ute i naturen.

– Konstgjort grundvatten är ett sätt att spara vatten över tid, säger Kenneth M Persson, som är verksam på Lunds universitet samt forskningschef på Sydvatten.

Torrperioder drabbar jordbruket

Vattnet tas ur Vombsjön under höst och vinter, när det regnar mycket, för att användas på vår och sommar när vattentillgången är sämre.

Samtidigt som vi blir allt fler kommer också klimatförändringarna att ändra tillgången till vatten. Men Kenneth M Persson tror inte att skåningarna behöver oroa sig för att dricksvattnet kommer att ta slut inom en överskådlig tid.

– Blir det långa perioder av torka måste vi se till att spara vatten i landskapet så att jordbruket får möjlighet att konstbevattna.

Grundvattnet har flera funktioner. Förutom att lagra regnvatten, ser grundvattnet vid kusten till att hålla emot det salthaltiga havsvattnet som trycker in mot land. Det motverkar också instabilitet i marken och ser till att det finns ett flöde i bäckar och åar, som i sin tur fyller på våra sjöar.

Vatten från Ivösjön filtreras

Det pågår försök att skapa mer grundvatten på flera håll. I Kristianstad har man gjort studier för att se om man kan öka grundvattnet i de stora grundvattenmagasin som finns i kalkstenen under slätten, genom att ta vatten från Ivösjön på vintern och låta det filtrera ner genom marken.

Kommer det att behöver mer konstgjort grundvatten i framtiden?

– Ja, jag tror att vi kommer att se ett betydligt större engagemang för att bilda och vårda grundvatten i framtiden. Framförallt använda möjligheten att lagra vatten, säger Kenneth M Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.