Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Från 2015 har man sett en successiv ökning fram till 2018, och då fick vi en viss avtrappning. Sen har vi sett att det hamnat på en mer stabil nivå, säger Patrik Andersson om polisens tramadolbeslag. Foto: Jessica Gow/TT och SVT

Så spelar tramadolet in i Malmös gängkonflikter

Publicerad

Det narkotikaklassade läkemedlet tramadol har blivit allt vanligare i Sverige. Enligt polisen spelar det också en viktig roll i Malmös våldsamma gängkonflikter, där det ofta hittas hos både offer och gärningsmän.

Tramadol har en förmåga att lugna brukaren, samtidigt som denne förblir klar i huvudet. Det har gjort att drogen – ofta i kombination med cannabis – brukas i samband med våldsdåd som skjutningar.

– När man begår de här rena avrättningarna, så dämpar man sina känslor. Man begår handlingar som man i normala fall aldrig skulle göra, säger Patrik Andersson, sektionschef på polisens regionala underrättelseenhet.

Viktig inkörsport

Men tramadol används inte bara av gängmedlemmarna själva. Eftersom drogen är billig och väldigt beroendeframkallande är den också en inkomstkälla för kriminella nätverk, och kan fungera som en inkörsport till tyngre missbruk.

– Man kan till och med dela ut det gratis, för att man vill fånga in yngre personer i missbruk. Det har vi fått indikationer på i vissa fall, men det är inte särskilt utbrett, säger Patrik Andersson.

Siffran anger antalet piller som beslagtogs.

2015: 198 493

2016: 260 859

2017: 424 234

2018: 664 324

2019: 396 459

2020: 511 146

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.