Känner man att man dricker för mycket och vill göra något åt det så krävs att man fattar ett beslut. Foto: Hasse Holmberg / TT

Så står du emot grupptrycket kring drickandet

Uppdaterad
Publicerad

Sommar innebär semester och samvaro – och därmed ofta ett ökande drickande. Och ibland kan det vara svårt att avstå eftersom normen säger att alkohol och umgänge hör ihop.

I en undersökning som Sifo gjorde på uppdrag av organisationen IQ i fjol, framgick att sex av tio svenskar uppger att de oftare dricker alkohol när de har sommarsemester än annars.

– Det är väldigt lätt att halka över gränsen för riskbruk under de här perioderna, säger Anders Hammarberg, alkoholforskare vid Karolinska institutet och psykoterapeut.

Ett svek

Den som är gravid eller tar bilen till festen, har socialt godtagbara skäl att hoppa över skålen.

– Om man ligger i ett hårt träningsprogram eller tar något speciellt läkemedel som inte fungerar tillsammans med alkohol är det också okej. Annars kan det ofta vara lite knepigt. Många kan nästan uppleva det som ett svek – ”vad fan, ska du inte dricka?”, säger Hammarberg.

Att respektera ett nej borde vara självklart, men så är inte alltid fallet eftersom alkoholbruk är starkt förknippat med social förväntan, konstaterar Hammarberg, som tycker att vi har ett ”gammaldags” tänk kring alkohol.

Fatta ett beslut

Känner man att man dricker för mycket och vill göra något åt det så krävs att man fattar ett beslut.

– Hur vill jag att min konsumtion ska se ut i sommar, och vad är en lagom nivå? Sätt upp en målsättning som helst går att mäta i antal glas per vecka, säger Anders Hammarberg.

Den som bjuder hem någon kan se till att ha alkoholfria alternativ att bjuda på.

Fakta: Detta är ett riskbruk

En definition av riskbruk är att dricka mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio standardglas per vecka för kvinnor. Kvinnor tål ofta mindre än män eftersom de har mindre kroppsvolym.

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol. Detta motsvarar ungefär en flaska (33 centiliter) starköl, 12 centiliter vin eller fyra centiliter starksprit.

Intensivkonsumtion betyder att man druckit motsvarande en flaska vin eller mer vid ett och samma tillfälle.

Omkring 12 procent av männen och 9 procent av kvinnorna i Sverige bedöms ha riskabla alkoholvanor.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.