Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av sexköparnas svar i klippet – citaten kommer från en ny avhandling från Malmö universitet där 30 män berättat om sina tankar om att köpa sex. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Så svarar männen som köper sex: ”Längtar efter närhet”

Publicerad

Skam bör undvikas och samtal uppmuntras kring sexköp, om man vill uppnå verklig förändring. Det är en av slutsatserna i en ny avhandling från Malmö universitet.

Forskaren Ylva Grönvall ville ta reda på vad sexköp fyllde för funktion. Därför har hon intervjuat 30 män om deras upplevelse av att köpa sex.

– Kvinnorna som jag har träffat låtsas iallafall att de gillar mig. Om det nu är ett spel, om de låtsas eller inte, så verkar de ändå gilla det, och det är tillräckligt, säger en sexköpare i avhandlingen.

Intervjupersonerna hittade hon genom att annonsera i dagspress, på sociala medier och eskortsidor.

– Jag fick en del andra meddelanden från folk som missförstått och trodde att jag sålde sex, säger Ylva Grönvall.

Skam kring sexköp kan hindra förändring

Hon säger att skam kring sexköp kan stå i vägen för förändring, eftersom det leder till en tystnadskultur och en ovilja att söka hjälp.

– Man kan ha en politisk inställning att sexköp är fel, och samtidigt ha ett bemötande mot de enskilda individerna som gör det möjligt för dem att förändras, säger hon.

Rädslan för att bli betraktad som förövare av samhället leder till att sexköpare inte vågar prata om sitt beteende, vilket försvårar det förebyggande arbetet, enligt Ylva Grönvall.

I klippet får du höra citat från män som köpt sex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.