Pollare kallas de stolpar som ska stoppa tung trafik på torgen i Malmö. Foto: Linda Ekström/SVT

Så terrorsäkras Stortorget i Malmö

Publicerad

En undersökning som SVT Nyheter har gjort visar att flera städer i Sverige nu utreder säkerheten på gågator och torg efter terrorattacken i Stockholm. Och i Malmö ska Stortorget nu säkras upp.

På Stortorget i Malmö ska det sättas upp så kallade pollare för att hindra fordon att köra in. Efter terrordådet i Stockholm och liknande händelser ute i Europa planerar nu Malmö stad för en säkrare stadsmiljö.

– Stortorget här i Malmö är en plats där vi har många stora evenemang, till exempel konserter under Malmöfestivalen, säger Jonas Hult som är säkerhetschef på Malmö stad.

– Det är en attraktiv plats att samlas på och då är den även utsatt för den typen av händelser.

Pollare ska stoppa tung trafik

Pollare är fasta väghinder, liknande stora pålar, som kan sänkas ner i marken vid behov. Går det som planerat ska pollarna vara på plats till hösten.

– Det är ett sätt att styra de som vill ta sig in, oavsett vilket syfte man har, menar Jonas Hult. Det kan vara en terrorist, men även någon som vill bryta mot trafikreglerna. Då kan man använda pollare för att hindra trafikgenomströmningar, fortsätter han.

– Den modellen vi ska ha kommer att ha möjligheten att stoppa tung trafik.

Jonas Hult, säkerhetschef på Malmö stad Foto: Linda Ekström/SVT

”Gustav” säkrare än Stortorget

Södra Förstadsgatan, Malmös stora gågata, är också under lupp.

– Vi har en del pollare redan på en del platser längs med gatan som vi kan utveckla, säger Jonas.

– Det är viktigt att de åtgärder vi tar också är praktiska och effektiva.

TV: Se hela inslaget om hur Malmö och Helsingborg terrorsäkras

Gustav Adolfs torg bedöms inte vara lika utsatt som Stortorget.

– Tittar man på Gustav Adolfs torg så är det att ganska öppet torg, det finns möjlighet att ta sig därifrån ganska enkelt om det skulle hända någonting, menar Jonas Hult.

Kameraövervakning i Helsingborg

Även i Helsingborg ser man över säkerheten i staden. Nya övervakningskameror sätts upp bland annat vid Olympia och i Stadsparken.

– Vi arbetar tillsammans med polisen för en utbyggnad av kameraövervakning, säger Fredrik Ever Benke, säkerhetschef för Helsingborgs stad.

– I övrigt har vi sedan tidigare begränsat tillgängligheten för fordon på ett antal platser i centrala Helsingborg, bland annat har vi redan pollare vid Kullagatan, menar han.

”Man kan inte utesluta någonting”

Och fler övervakningskameror är något som också står på önskelistan i Malmö.

– Det finns ett antal platser där vi skulle vilja sätta upp fler kameror, säger Jonas Hult. Möllevångstorget är en sådan plats där vi skulle vilja öka kameraanvändningen.

– Det finns aktörer som har en tydlig målbild och agenda att genomföra olika typer av attacker och det får vi ta i beaktning i de verksamheter vi genomför i respektive stad i Europa, menar han.

Kan det hända i Malmö?

– Man kan inte utesluta någonting idag tyvärr, avslutar Jonas Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.