Allianspartiernas Gilbert Tribo (L), Birgitta Södertun (KD), Birte Sandberg (C) och Carl Johan Sonesson (M). Foto: Anna Gjöres

Så vill Alliansen styra Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Region Skåne presenterade under tisdagen hur de vill styra under de kommande fyra åren.
– Vi har ett alternativ som vi har förhandlat fram tillsammans, berättar Jonas Duveborn, Moderaternas kanslichef i regionen.

Under pressträffen presenterade Alliansen ett förslag som gör att SD kommer ha möjlighet att delta i beredningsarbetet, där de har stått utanför tidigare. I särskilda beredningsutskott kopplat till de sex största nämnderna, där alla tre blocken får plats kommer ärendena beredas, istället för som tidigare i presidiet.

– Vi har och har haft en situation med tre block och då är det rimligt att ha lite större beredningar med alla tre blocken, så att alla kommer in tidigare i beslutsprocessen. Det är demokratiskt viktigt att alla får samma information, så att det inte springs runt och viskas i korridorerna. Sen kan vi tycka helt olika när vi fattar besluten, säger Carl Johan Sonesson (M).

Enligt Niclas Nilsson, tilltänkt efterträdare till Sverigedemokraternas tidigare regionråd Patrik Jönsson, är det en flirt genom att ge SD större möjligheter att delta i regionpolitiken. Carl Johan Sonesson (M), håller inte med.

– Nej det tycker jag inte, mer som en förändring för att det är rimligt att alla block ska kunna delta på samma villkor, säger han.

”Kommer ta ställning till hur vi ska göra”

Sverigedemokraternas Patrik Jönsson har tidigare uttryckt besvikelse över att de inte har bjudits in till förhandlingar och partiets Niclas Nilsson bekräftar att alliansens förslag inte är förankrat hos dem.

– Vi har precis blivit presenterade för deras organisation och det handlar fortfarande ett minoritetsstyre. Nu ska vi ta ställning till det och på vårt gruppmöte den 8 oktober kommer vi ta ställning till hur vi ska göra, säger han.

Henrik Fritzon (S). Foto: Anna Gjöres

”Inte klart för min del”

Regionstyrelsens nuvarande ordförande Henrik Fritzon (S) säger till SVT Nyheter Skåne att ingenting ännu står klart.

– Det är inte klart för min del, det är oklart om de får igenom det de vill och vi har en kontinuerlig dialog med de andra partierna och håller dörren öppen för ett blocköverskridande stöd, säger Henrik Fritzon (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.