Foto: Patrik Olofsson/Linda Ekström

Sandmarker ger nytt liv – sällsynt fågel tillbaka igen

Uppdaterad
Publicerad

I sex år har gamla sandmarker runt om i Skåne återskapats i projektet Sandlife. Och flera djur och växtarter har fått nytt liv igen.

I Lyngby utanför Kristianstad inspekterar Pål Axel Olsson, professor i växtekologi på Lunds universitet, vilka nya växt- och djurarter som gjort de nyskapade sandmarkerna till sitt hem.

– Här finns sandnejlika och solvända, två bra blommor för polinerare.

Pål Axel Olsson Foto: Linda Ekström

Och vildbin är en av insekterna som flyttat med blommorna till de sandmarker som nyskapats på Natura 2000-områden runt omkring i Skåne.

– Vi har ett ansvar att bevara mångfalden i naturen och just nu är det brist på bin och blommor, menar Pål Axel Olsson. Då måste vi skapa sådana här platser.

Återskapar gamla sandmarker

Sedan starten 2012 har projektet Sandlife röjt bort skog och sly för att återskapa gamla sandmarker som har växt igen.

– Syftet är att öppna upp landskapet och blotta sand, berättar Gabrielle Rosquist, projektledare på länsstyrelsen. Insekter lägger ägg och bygger bo i sanden och även växter behöver blottad sand.

Foto: Linda Ekström

Fältpiplärka ökar igen

Det som överraskat mest är att den sällsynta och utrotningshotade fågeln fältpiplärka visat sig trivas i sina nya häkningsmarker i sanden.

Nu återvänder fältpiplärkan till Skåne. Foto: Patrik Olofsson

– Vid inventeringen visade det sig att fältpiplärkan fördubblat antalet individer. Det är vi jätteglada för, säger Gabrielle Rosquist.

– Det känns fantastiskt bra att komma ut på en plats där vi gjort åtgärder och så sjunger fältpiplärkan ovanför våra huvuden, säger Pål Axel Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.