– Man har ju tidigare hittat enstaka falla av sorkfeber i Skåne men då har personerna alltid varit på resa i Norrland, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare hos Region Skåne.
Det unika med den här mannen som smittats är att han inte varit utanför Skåne.
– Men det går inte att hävda att sorkfebern är etablerad här i Skåne bara utifrån det här fallet, säger Mattias Waldeck.
Mannen, som kommer från nordöstra Skåne, kom in till sjukhuset i Kristianstad med feber, frossa och torrhosta i maj förra året.
Omfattande provtagning
Läkarna tog flera prover men kunde inte förstå vad det kunde vara för sjukdom men mannen fick stanna på sjukhuset och efter flera ytterligare tester kom man alltså fram till sorkfeber.
Sorkarnas bajs och kiss smittar men också till exempel damm med intorkat bajs och kiss i vedförråd och liknande.
– Det är typiskt att smittas genom att andas in damm i samband med att man städar ett vedskjul, säger Mattias Waldeck., säger Mattias Waldeck.
Samlar in sorkar i Skåne
Nu ska man i en studie samla in sorkar i Skåne för att se om fler bär på smittan som bland annat kan orsaka njurproblem och näsblod.
– Men det är övergående även om sjukdomen kan vara besvärlig och man får ont i kroppen och feber men jag tycker inte att man ska vara orolig, säger Mattias Waldeck.
Han berättar att vill man vara säker på att inte smittas ska man alltid ha handskar på sig i kontakt med vilda djur för även om man inte smittas av sorkfeber så finns det andra smittämnen som kan orsaka sjukdomar hos människor.
Fakta: Sorkfeber
Sorkfeber är en virussjukdom som sprids av smittade skogssorkar. Du kan bli sjuk om du rör vid djuren, deras saliv, urin eller avföring, eller andas in damm som innehåller urin eller avföring. Sjukdomen smittar inte mellan människor.
I Sverige finns sorkfeber i stort sett bara norr om Dalälven. De år som det finns fler sorkar än vanligt blir också fler människor sjuka. Vanligen rapporteras mellan 100 och 500 fall om året.
Vanliga symptom är hög feber, muskelvärk, huvudvärk, ont i mage och rygg. Sjukdomen kan också påverka njurarna. Man är ofta sjuk mellan en till tre veckor, men ibland upp till sex veckor.
Källa: 1177.se