Visa alla (5)

Saltsyraläckage i Staffanstorp

Publicerad

Flera räddningsstyrkor var på plats vid ett företag i Staffanstorp på söndagen efter att 400 liter saltsyra läckte ut från en plasttank. Området var tidigare avspärrat, men på eftermiddagen hävdes avspärrningarna.

Larmet kom in strax före klockan nio på söndagen. Styrkor från fem stationer deltog i insatsen och räddningstjänstens kemdykare var på plats under hela dagen för att undersöka platsen. Ett större område spärrades av.

– Det här är en syra, den är frätande och viss ånga kan framkomma. Det är därför man spärrar av för att den kan vara farlig att andas in. Men så länge man är utanför avspärrningarna är det ingen fara, sade Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Poliser i gasmask håller avspärrningen runt företaget där saltsyra läckt ut. Foto: Mikael Nilsson

400 liter saltsyra

Enligt räddningstjänsten rör det sig om cirka 400 liter saltsyra som läckte ut inne i byggnaden. Vid lunchtid hade räddningstjänsten fått stopp på läckan och då inleddes ett omfattande saneringsarbete.

– Det är en tusen liter stor plasttank inne i byggnaden som gått sönder. Det är främst inne i byggnaden det har läckt ut, på golvet och på marken. Det har även runnit ut en bit utanför på gårdsplan, sade Mattias Sköld.

Händelsen inträffade vid ett företag som tillverkar rengöringsprodukter. Polisen spärrade av ett större område under insatsen och avspärrningarna hävdes senare på eftermiddagen.

Inga personskador

Ingen person skadades i samband med händelsen.

– En person som jobbar på företaget som upptäckte läckaget har andats in lite. Han har blivit kollad av sjukvården, men han har inte fått in så mycket att han blivit dålig, säger Mick Olsen, yttre befäl vid räddningstjänsten Staffanstorp.

Det akuta saneringsarbetet avslutades på söndagseftermiddagen. Ytterligare saneringsarbete kommer att göras med försäkringsbolag och företaget.

Räddningsstyrkor från fem stationer har ryckt ut till Staffanstorp. Foto: Mikael Nilsson
Kemdykare på väg in i byggnaden för att stoppa läckaget. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer