Rondellen i korsningen Kristianstadgatan/ Norra och Södra parkgatan i Malmö är idag övervakad. Foto: Läsarbild: Erik Sundblad

Polisen vill se fler övervakningskameror i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I dag sitter ett antal övervakningskameror uppe i Malmö. Polisen har inlett ett samarbete med Malmö stad i hopp om att ännu fler övervakningskameror ska sättas upp på gatorna.

Det finns övervakningskameror på sex platser i Malmö: Stortorget, Kristianstadsrondellen, eller ”knarkrondellen” i folkmun Sevedsplan, Ramels väg, Kristianstadsgatan, Öresundsbron och vid olika polisstationer.

Nu vill Malmöpolisen öka antalet platser som kameror finns i Malmö, vilket tidningen Hem & Hyra var först med att rapportera om.

”Övervakningskameror fungerar”

Polisen vill sätta upp fler övervakningskameror vid Möllevångstorget, Norra Grängesbergsgatan, Folkets Park, Lindängen och Lindeborg.

– Övervakningskamerorna fungerar. Ett exempel är från i helgen när en inringare sa att två beväpnade män befann sig på Sevedsplan, säger Andy Roberts lokalpolischef för norra Malmö till SVT Nyheter Skåne.

Polisen kunde då konstatera att det mycket riktigt gick två beväpnade män på Sevedsplan och åka dit, berättar Andy Roberts.

– Sen visade det sig att männen bara bar runt på softairguns. Men ändå, när världen ser ut som den gör med terrordåd och liknande vet man inte och då är det bra att vara förbered, säger Andy Roberts.

Läsarbild: Erik Sundblad Foto: Läsarbild: Erik Sundblad

Mordet på Möllan – en avgörande faktor

Ett annat exempel var efter mordet som utanför en restaurang vid Möllevångstorget 12 februari.

– Där fick vi hjälp av övervakningskameror från butiker och restauranger. Vilket var en avgörande faktor som gör att vi nu tittar på hur grov brottsligheten är på Möllan för att ha möjlighet att ha övervakningskameror där, säger Andy Roberts.

Tillsammans med Malmö stad har polisen skrivit ett samverkansavtal, där kameraprojektet är ett av sammarbetena.

Polisen kan i princip sätta upp övervakningskameror när de vill, då de alltid har rätt att sätta upp kameror i 30 dagar. Men enligt Andy Roberts vill polisen ha lite mer underlag med brottsstatistik från olika områden innan kamerorna sätts upp.

– Kamerorna är ju dyra, så det är inte bara att sätta upp en liten gopro-kamera. Bilderna måste ju föras över i realtid, avslutar Andy Roberts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.