Foto: Illustration: Kanozi Arkitekter

Sandstrand vid dörren när Trelleborg bygger nytt

Publicerad

Det kallas för den största omvandlingen av centrala Trelleborg genom alla tider,
Bostäder serviceställen och mötesplatser ska byggas. Och en helt ny sandstrand.

Västra sjöstaden är en del av projektet Kuststad 2025, en vision man hoppas ska lyfta hela stan. På tisdagen undertecknades den första avsiktförklaringen under högtidliga former i en av de nu rivningsdömda industrilokalerna.

-Vi tänker att oss att mellan två och ett halvt till tre tusen personer ska ha flyttat in inom loppet av tio år, säger Torbjörn Karlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Hoppas på blandat område

Rekreationsområden och sinnrikt arkitektritade hus, och så sandstrand precis utanför dörren. Men nej, läget till trots är det ingen ren guldkust som ska växa fram, menar kommunen.

-Jag har en förhoppning om både bostadrätter och hyresrätter, och att de ska kunna byggas på ett sätt så att det finns hus med vettiga hyror, säger Torbjörn Karlsson.

Har koll på havsnivån

Ambitionen är att låta stad och hav få kontakt, att bygga bort den barriär mellan land och vatten som finns i staden idag. I planen finns bland annat en strandpromenad som ska beläggas med sand.

Men att bygga precis vid havet kan tyckas tveksamt i tider när många fruktar höjda vattennivåer. Men den sortens risker finns med i kalkylerna, lovar kommunen: Västra sjöstaden kommer ligga ungefär tre meter över havsytan.

Kommunalrådet väntar sig inte heller några större proteststormar mot rivningen av de industribyggnader från 40-talet som nu finns i området.

-Jag tror inte att folk ser vare sig arkitektoriska eller historiska värden. Jag hoppas vi kan riva och bygga upp på ett sätt som får folk att känna glädje, säger Torbjörn Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer