Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tekniska nämnden i Malmö beslutade på onsdagen att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen på ett antal gator. Foto: Johan Dernelius/SVT

Sänkt hastighet från 40 till 30 på flera gator i centrala Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Med början i juli sänks hastigheten på flera gator i centrala Malmö från 40 till 30 kilometer i timmen. Detta för att lättare komma åt fartsyndare.

Tekniska nämnden i Malmö beslutade på onsdagen att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen på ett antal gator som fastighets- och gatukontoret föreslagit.

Först ut blir Bergsgatan, där både polis och boende vittnar om många fortkörningar. Enligt Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, sker hastighetssänkningen på Bergsgatan i juli.

– Vi har en ganska god bild av på vilka gator de boende får sin sömn störd på nätterna, säger Andreas Schönström (S).

Det är gator på Möllevången, Davidshall, Rådmansvången och delar av Södervärn som kommer att få 30-gräns. Men långt ifrån alla.

Här är området i Malmö där flera gator kommer att få sänkt hastighetsgräns till 30 kilometer i timmen. Foto: Malmö stad

Oppositionen: ”Det är en testperiod”

Från oppositionspartier i tekniska nämnden ville man skjuta på beslutet och från både M och SD förtydligar man att det rör sig om en testperiod. Om sänkningen inte ger effekt ska hastigheten höjas tillbaka till 40.

– Annars har man ju bara gjort så att normalt skötsamma invånare i stan ska behöva köra 30 istället för 40. Även riskera körkortet i större omfattning, säger Håkan Fäldt (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Tekniska nämnden beslutade också om fortsatt utredning av kommunala fartkameror och av bensin- och dieselfria zoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.