Sänkt straff för grova barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten gav honom elva års fängelse för bland annat grova våldtäkter mot en nioårig flicka. Nu sänker hovrätten straffet till nio år.

Hovrätten sänker straffet till nio år för en 33-årig man i nordöstra Skåne som utsatt en flicka för grova våldtäkter. Flickan var nio år vid det första tillfället, och övergreppen skedde under fem års tid. Mannen har även smittat flickan med en sexuellt överförbar sjukdom.

Hovrätten anser att flickans berättelse är mycket trovärdig och att det inte råder någon tvekan om att mannen utsatt henne för ett flertal övergrepp. Precis som tingsrätten bedömer hovrätten att flera av brotten överstiger minimistraffet för grov våldtäkt mot barn. Däremot bedömer de att inget av brotten har ett så högt straffvärde att det överstiger fängelse i fem år.

Enligt flickan ska mannen ha utsatt henne för cirka 200 grova våldtäkter. Mannen dömdes i tingsrätten för närmare 50 fall av grov våldtäkt mot barn. Han dömdes även för drygt 20 sexuella övergrepp mot barn, samt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

Mannen ska betala ett skadestånd till flickan på 525 000 kronor.

Mannen döms även för att ha tagit nakenbilder på en fyraåring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.