Arkivbild. Foto: Wikimedia Commons

Schakaler kan etablera sig i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En vild schakal tassar runt på Nordjylland i Danmark. En etablering i vårt grannland är möjlig, men inte i Sverige.

– Vi är lite skyddade av Östersjön och sunden till Danmark, säger Allan Carlson, naturvårdsbiolog på Världsnaturfonden.

Egentligen skulle den danske naturfotografen Carsten Clausen plåta fåglar, men helt plötsligt fick han syn på ett djur som normalt sett inte finns i Danmark: en vild schakal.

– Jag trodde först att det var en stor räv, men jag kunde ganska snabbt se att det inte var en räv, säger Clausen till Nordjyske Stiftstidende.

Spridning norrut

Redan i september i fjol hittades en ihjälkörd schakal på Mittjylland.

– Det är roligt att det finns biologi där ute som fungerar. Att djur håller på att testa var de kan ta vägen och etablera sig, säger Allan Carlson, naturvårdsbiolog på Världsnaturfonden (WWF), till TT.

I Europa lever guldschakalen, som kan bli uppåt en meter långa och 60 centimeter höga, normalt sett på Balkan med starka fästen i Bulgarien och Albanien.

– Man ser nu en spridning av den europeiska guldschakalen norrut. På senare år har man sett dem dyka upp i Polen och Tyskland, till och med något fall i Nederländerna. Men de finns även i de baltiska länderna, ända upp till Estland, säger Carlson.

En etablering av en population i Danmark är inte omöjlig, men det skulle ta lång tid. Skulle enstaka individer vilja ta sig till Sverige måste den vandra in via Finland.

– Jag tror inte att de går ut över isarna, säger Allan Carlson.

Kan bli rovdjursdebatt

Någon stor påverkan på det danska djurlivet ser han inte med den vilda schakalen på Nordjylland. Däremot ser han en risk för en hätsk rovdjursdebatt.

– Dyker det upp en krabat i mellanvikt, mellan räv och varg, kan det nog bli en diskussion. Men det behöver inte bli det. Har vi stora skyddade vildmarken eller områden de kan finnas i bör det inte bli några problem, säger Allan Carlson.

Guldschakalen

Schakalen hör till hunddjurssläktet och kan bli uppåt en meter långa, 60 centimeter höga och lever i Afrika, på Balkan och österut mot Thailand och Sri Lanka.

Arten som finns i Europa heter guldschakal. På senare år har en spridning norrut på kontinenten noterats. I exempelvis södra Polen finns reproducerande guldschakaler.

Guldschakaler äter frukt, insekter, ödlor, fåglar smågnagare, små hovdjur och as.

De andra arterna går under namnet simienschakal, strimmig schakal och schabrakschakal.

Källor: Världsnaturfonden (WWF) och NE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.