Jakriborg är det enda positiva exemplet på god klassisk arkitektur i Ted Ekeroths (SD) motion.

SD: Klassisk arkitektur ska vara norm

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Lund vill att klassisk arkitektur blir norm i kommunen. Medeltidsbyn Jakriborg lyfts fram som ett positivt exempel.

”Bygg vackert i Lund” är rubriken på Ted Ekeroths (SD) motion till kommunfullmäktige där han förfasas över de nya tillskotten i Lund: Domkyrkoforum, saluhallen och kommunhuset Kristallen är byggnader som förfular staden, enligt Ekeroth.

Han hänvisar till en omröstning på Facebook där dessa nybyggen hamnat i topp över Lunds fulaste byggnader.

”Lund är värt så mycket mer än bara trötta repetitioner av betong och glas”, skriver han i motionen där han yrkar på att ”klassisk arkitektur blir norm i kommunen”.

”Närmast barnsligt”

Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) har inte sett motionen när SVT Nyheter ringer upp, men han tror inte att den kommer vinna gehör i kommunfullmäktige.

– Jag tycker det blir närmast barnsligt att säga att vi bara ska bygga som förr i tiden. Det vore att enkelrikta staden, att gör staden tråkigare, säger Björn Abelson.

– Jag är övertygad om att varje tidsperiod ska ha sina avtryck i en stad. Det blir en mer spännande stad. Det innebär inte att vi bara ska tillåta det som är enkelt och billigt.

Men Ted Ekeroth (SD) håller inte med.

– Det är det som är problemet – då får man städer som ser fula ut, eftersom modernismen gör sitt avtryck, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

– De övriga politiska partierna i Sverige har sedan länge gett upp kulturen och sällat sig till kulturradikalerna. Där ingår nog också till stor del landets arkitekter vilket är en förklaring till likriktningen och aversionen mot den klassiska arkitekturen.

– Besökscentrum vid domkyrkan har fått många priser och mycket uppskattning från besökare. Det är en byggnad som bryter av och utmanar, men samtidigt gifter sig med det befintliga, säger Björn Abelson (S).

Men det är argument som inte biter på Ted Ekeroth.

– Priserna som Domkyrkoforum fått är just från landets arkitekter, Lund och Region Skåne som alla saknar en opposition mot kulturradikalismen. Där finns vi i Sverigedemokraterna återigen som enda motpol, menar han.

Lyfter fram medeltidsby

I motionen lyfter Ted Ekeroth (SD) fram medeltidsbyn Jakriborg i Hjärup som det enda positiva exemplet i närområdet.

– Jag tycker Jakriborg är oerhört häftigt. Men det hade varit vedervärdigt om allt sett ut så. Allt ska inte se ut som det är nyproducerat. Vi ska ha nybyggnation som är klassisk arkitektur – och det som är spännande och nyskapande, säger Björn Abelson (S).

– Det är det som är strulet – de tillåter allt eftersom det är ”progressivt” i deras ögon, men i själva verket förfular det staden, skriver Ted Ekeroth (SD) i ett mejl.

– Jag har inte sett någon byggnad på decennier som byggs enligt klassisk arkitektur i Lund. Allt är modernistiskt. Abelson pratar om ”nyskapande och spännande” men det är ett innehållslöst argument. Är modernistiskt byggande verkligen nyskapande?

– Verklighetens folk verkar föredra det klassiska, så även enligt undersökningen från YouGov från 2009 där 77 procent föredrog det.

”Snygga kontraster”

På caféet utanför Domkyrkoforum sitter tre kommunanställda och njuter i solen. De håller inte alls med Ted Ekeroth.

– Jag är personligen konservativ när det gäller byggnader, men här tycker jag det är snygga kontraster, säger Kim Moberger.

– Ja, jag tycker om de här byggnaderna, säger Karin Lindholm.

Framför saluhallen sitter Eva Lenander och Annika Nilsson och beundrar den nya fasaden.

– Jag tycker den är fin. Tidigare fanns det ingenting i saluhallen som lockade till besök, säger Eva Lenander.

– Och känslan inne i Kristallen är fantastisk, säger Annika Nilsson.

”Sitter i glashus”

Men utanför Kristallen träffar SVT Nyheter en person som delar Ted Ekeroths syn på det nya kommunhuset.

– Jag tycker det är för flådigt. De får akta sig, politikerna, de sitter i glashus, säger pensionären Lilian Andersson, som ändå inte vill att klassisk arkitektur ska bli norm för byggandet i Lund.

– Absolut inte. Det finns så många gamla byggnader redan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.