SD oroar nyvald ärkebiskop

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge är hon bara biskop i Lunds stift, men snart tar hon över den högsta posten inom Svenska kyrkan. Under lördagen uttryckte Antje Jackelén sina bekymmer inför delar av den politik som förs fram av Sverigedemokrater.

Det stift hon lämnar är Sverigedemokraternas starkaste fäste, som i senaste kyrkovalet fördubblade sina röster.

I Sveriges Radios Lördagsintervjun som Jackelén fick frågor om Sverigedemokraterna.

– Det finns delar i deras program som inte rimmar väl med en kristen människosyn.

Vad tänker du då på?

– När det kommer i konflikt med människovärdet.

– I kölvattnet av ärkebiskopsvalet har jag ju sett en del diskussioner som jag också har dragits in i. Och när jag tittar på en del av de mejl och tweets jag har fått som kommer från Sverigedemokratiskt håll, så är det ju alldeles tydligt att mycket av det drivs av en väldigt aggressiv stämning mot islam. Jag tycker inte att det är okej att man kan gå ut i dagens Sverige och säga att ”jag hatar islam och jag är stolt över det”, sade Antje Jackelén.

I intervjun säger hon sig inte känna någon oro för att positionera sig i det ena eller andra politiska lägret.

– När vi som kyrka tar ställning politiskt så motiveras det inte av ett partiprogram utan av ett teologiskt ställningstagande, säger hon till radion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.