Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SD-politikern och skolans rektor ge sin syn på händelsen i videon. Foto: SVT

SD-politiker i Hörby anklagar lärare för vänsterpropaganda – överväger spela in lektioner

Uppdaterad
Publicerad

Via mejl kontaktade Johan Ohlin (SD), kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, sitt barns lärare på Polhemskolan i Lund. Han ansåg att läraren på sina historielektioner indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda och berättade att han kan tänka sig att spela in lektioner i framtiden.

– En lärare som blir så starkt kritiserad och som upplever det hotfullt för den undervisning man gör är inte okej, säger Torbjörn Hanö, rektor på Polhemskolan i Lund.

Under en distanslektion i historia som Johan Ohlin (SD) satt med på i egenskap av förälder, reagerade han starkt på att stormningen av Capitolium benämndes som ett försök till statskupp. Han blev också upprörd över ett uttalande av läraren kring kopplingen mellan sänkt skattetryck och kvalitet på välfärden i Sverige.

Läraren upplevde det som hotfullt

Efteråt hörde han av sig till läraren via mejl där han kritiserade läraren för undervisningen. Skolans rektor Torbjörn Hanö svarade på kritiken med att han har förtroende för att läraren följer skollagen när det gäller objektiv undervisning.

– Läraren var mycket skärrad och många kollegor har också blivit upprörda. Det är en attack på skolan och lärarens objektivitet i undervisningen, skolan är och måste vara en yttrandefrihetens högborg, säger Torbjörn Hanö.

Johan Ohlin (SD) menar att läraren bör ha polisanmält om hen upplevde det som ett hot.

”Jag ska dokumentera vidare undervisning”

I mejlet skriver Johan Ohlin (SD) att han skulle hålla ett öga på framtida lektioner: ”Jag ska dokumentera vidare undervisning och återkommer vid behov”, skrev Johan Ohlin (SD) till läraren.

Enligt Torbjörn Hanö, som har talat med skolans jurister, kan det vara olagligt.

– Om han hade spelat in hade vi påtalat att det inte är lagligt.

Till SVT Nyheter Skåne säger Johan Ohlin (SD) att det inte kan stämma.

– Det är min rättighet att göra det, jag menar inte att man ska göra det men en undervisning måste tåla granskning. Inspelningar av samhällsföreteelser kan ju vem som helst göra.

Ska man som politiker verkligen lägga sig i vad enskilda lärare säger och gör?

– I Sverige har vi över 35 000 som är förtroendevalda, bland alla dessa människor finns många föräldrar, som naturligtvis har rätt att ha åsikter om sina barns skolundervisning. Dessutom kontaktade jag läraren och rektorn i egenskap av privatperson, säger Johan Ohlin (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer