Sagostund med dragshowartister fick övervakas av väktarei oktober. Nu stoppas de av SD-politiker i Trelleborg. Foto: Gunilla Fritze/SVT

SD-politiker stoppar sagostund med dragqueens i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless skulle berätta sagor för Trelleborgs barn under det kommande sportlovet. Men det inbokade arrangemanget på biblioteket har plötsligt stoppats av SD-politiker i kommunen, skriver Trelleborgs Allehanda.

– Vi har fått ett tydligt politiskt direktiv att ställa in, säger Jörgen Flink, kultur- och fritidsförvaltningens chef i Trelleborg men han vill inte ytterligare kommentera saken.

”Med Lady Busty och Miss Shameless får du uppleva en sagostund där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är” – så lyder beskrivningen av den sagostund som det hbtq-certifierade biblioteket bokat till sportlovet 2023.

Men nu är sagostunden är avstyrd av kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD) och hans partikamrat Mathias Andersson (SD), blivande kommunalråd i Trelleborg.

Tagit emot dödshot

Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, Ann Kajson Carlqvist (M), vill inte kommentera beslutet. I ett sms till SVT Nyheter Skåne svarar hon att hon inte varit delaktig. Hon hänvisar till SD:s blivande kommunalråd Mathias Andersson.

– Jag har inget emot dragqueens men den ene har artistnamnet ”Miss Shameless Winewhore” , hade det varit ”Babsan” eller liknande hade det inte varit något problem, säger Magnus Isgren, till SVT Nyheter Skåne.

Lady Busty och Miss Shameless har fått ta emot hot och hat för sina sagostunder på senare tid och bibliotekspersonalen i Malmö har till och med dödshotats.

Kostnader för väktare

När biblioteket i Olofström hotades i mitten av oktober valde man att hålla en sagostund med dragshowartisterna digitalt, medan Malmö stadsbibliotek tidigare i höstas tog in väktare för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt.

– Att ta in väktare innebär ju en kostnad som vi inte tycker är motiverat att lägga skattepengar på, säger Magnus Isgren.

Här berättar artisterna inför Malmöbesöker som övervakades av väktare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldarna berätta om sagostunden i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.