Patrick Reslow, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: TT

Moderaterna vill att Patrick Reslow avgår

Uppdaterad
Publicerad

På en hastigt inkallad presskonferens på onsdagsförmiddagen berättade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att man värvat Malmöpolitikern Patrick Reslow.

Patrick Reslow är i dag riksdagsledamot för Moderaterna och kommer nu att arbeta för Sverigedemokraterna i valrörelsen.

– Patrick Reslow borde avgå och låta en moderat ta hans plats i riksdagen, säger Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Han säger att han är överraskad över beskedet att den förre kretsordföranden i Malmö väljer att gå till Sverigedemokraterna.

– Det tror jag att de flesta i partiet är. För alla politiker så är det ett väldigt stort steg att ta, att byta parti mitt under en mandatperiod, säger Lars- Ingvar Ljungman.

– Mitt beslut har växt fram under en lång tid, säger Patrick Reslow vid pressträffen.

Inte unikt

– Det här är möjligen en liten framgång för Jimmie Åkesson men det är ju ingen större nyhet i och med att personen ifråga är så pass okänd som han är, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Det finns flera exempel på riksdagsledamöter som bytt parti, bland annat Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, som tidigare var vänsterpartist.

– Den här typen av förflyttningar sker ibland mellan partierna. Det är ovanligt men inte unikt och någon större pr-effekt av det här har jag svårt att se att Jimmie Åkesson ska kunna pressa fram, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

I riksdagen sedan 2010

Han tillhör valkretsen Malmö kommun och sitter på plats 92 i riksdagen. Han är 47 år gammal, ledamot i konstitutionsutskottet och har suttit i riksdagen sedan 2010.

På pressträffen förklarade Patrick Reslow att han tycker att Decemberöverenskommelsen var ett svek mot väljarna.

– Det innebär walkover och jag blev irriterad över detta. Jag har markerat min inställning i frågan, säger han.

Trots att överenskommelsen skrotades, så gäller den enligt honom fortfarande i Moderaterna.

– För mig är detta allvarligt. Jag drivs av en passion för att förändra och att kunna göra skillnad. Det handlar om politik för mig och jag vill se resultat.

Lars-Ingvar Ljungman är Moderaternas förbundsordförande i Skåne. Foto: TT

”Folk i partiet blir förbannade”

Samtidigt menar Lars-Ingvar Ljungman (M) att han ser skäl till avhoppet.

– Jag vet att Patrick gått lite i otakt med moderata föreningar och medlemmar i Malmö. Han insåg väl att det inte var så stor chans att bli nominerad till en riksdagsperiod till. I alla fall inte på en moderat valsedel.

Det han syftar på är den falangstrid som pågått inom Malmömoderaterna och som slutade med att Patrick Reslow avgick som kretsordförande.

Lars-Ingvar Ljungman är mycket kritisk mot att den nye Sverigedemokraten väljer att sitta kvar i riksdagen på det som var ett moderat mandat.

– Det hänger ju samman med det lite konstiga system vi har i Sverige att vi har partilistor. Väljarna röstar på parti, men den som blir vald sitter ändå på ett personligt mandat som partiet inte bestämmer över.

– Jag tycker att det är självklart om man väljer att ta ett sådant här beslut, då lämnar man också sin plats och låter någon annan ta över den. Jag uppmanar Patrick Reslow mycket starkt att göra det. Jag tror att folk i partiet blir förbannade över det faktum att han väljer att sitta kvar, säger Lars-Ingvar Ljungman (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.