Foto: SVT

Kinberg Batra: Han bör lämna sin riksdagsplats

Uppdaterad
Publicerad
Moderaternas riksdagsledamot Patrick Reslow lämnar partiet. I stället går han med i Sverigedemokraterna.
Nu uppmanas Reslow att lämna sin riksdagsplats, av bland andra moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Han borde lämna sin plats eftersom moderatväljarna som röstat in honom i riksdagen vill att vi genomför vår moderata politik och jobbar för en ny alliansregering. Inte för något annat, säger Anna Kinberg Batra (M) till SVT Nyheter.

Känsligt läge

M-ledaren ger intervjun direkt efter att hon precis avslutat ett föredrag på Uppsala universitet. Moderaterna har usla opinionssiffror samtidigt som Allianspartierna verkar allt mer splittrade i flera viktiga frågor. 

Då kommer riksdagsledamoten Patrick Reslows avhopp till Sverigedemokraterna som en ovälkommen nyhet i ett för Moderaterna hår pressat läge. Han tillhör valkretsen Malmö kommun och sitter på plats 92 i riksdagen. Han är 47 år gammal, ledamot i konstitutionsutskottet och har suttit i riksdagen sedan 2010.

LÄS MER: Moderat svekdebatt i Skåne

– Det kandidatförsäkran som våra riksdagsledamöter gör innebär ett löfte om att driva moderat politik. Inte att gå över till ett annat parti som driver en annan politik, säger Anna Kinerg Batra.

Vilka konsekvenser får det för Moderaterna?

– Vårt budskap ligger fast: Vi vill ha moderat politik, en alliansbudget och en ny regering. Vi ändrar inte på det bara för att en enskild person överger den politiken till förmån för ett bidragsparti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer