Filip Persson (SD), ordförande i SD i Bromölla. Foto: Johan Nilsson/TT och Erika Dahlin Jönsson/SVT

SD vill ha majoritetsstyre i Bromölla – annars släpper de makten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Bromölla vill inte fortsätta styra i minoritet – och om de inte lyckas få ihop ett majoritetsstyre med andra partier så sitter de hellre i opposition. Moderaterna i Bromölla tycker att hela kommunstyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

Beskedet om att Sverigedemokraterna inte längre vill styra i minoritet kommer efter onsdagens möte mellan SD Skånes ordförande Johan Wifralius, SD Bromöllas ordförande Filip Persson och Bromöllas kommunfullmäktigeordförande Magnus Persson (SD), något som P4 Kristianstad var först att rapportera om.

– Om SD Bromölla ska fortsätta styra vill vi se ett styre likt det i Sölvesborg. Vi har ett stort ekonomiskt underskott i Bromölla och då krävs det ett handlingskraftigt styre i majoritet och det vill vi försöka bilda, säger Filip Persson.

Runt hälften av de förslag som SD tagit upp i fullmäktige har blivit nedröstade, enligt Filip Persson.

– Vi har försökt göra det bästa av situationen, men vi vill inte sitta och styra när vi tvingas verkställa oppositionens politik. Vi sitter hellre i opposition och driver sverigedemokratisk politik.

Gruppledarna för de olika politiska partierna i Bromölla kommer att träffas på torsdagskvällen för att diskutera den politiska situationen i kommunen, enligt Filip Persson.

Vilka partier det är som SD i Bromölla vill bilda ett majoritetsstyre med vill Filip Persson inte specificera.

”Entlediga kommunstyrelsen”

Enligt Mikael Efverman, moderaternas gruppledare i Bromölla, är hans parti  beredd att gå in i ett majoritetsstyre både med S och SD.

– Men vi vill veta planen. Om vi vet planen och godkänner den kan vi sätta oss i ett styre tillsammans med SD eller S. Det viktiga är att vi får fram vår politik och det vi tror på.

Moderaterna vill att hela kommunstyrelsen ställer sina platser till förfogande och att en ny KS väljs i fullmäktige.

– Balansen har rubbats och för demokratins skulle borde man entlediga KS och göra nytt val, säger Mikael Efverman och pekar på att förutom de fyra sverigedemokraterna de senaste veckorna har ytterligare tre politiker lämnat kommunstyrelsen de senaste månaderna.

– Det är svårt att få till en fullständig kommunstyrelse, säger Efverman.

Kommunalrådet hoppade av

SD tog med hjälp av M och KD över makten i Bromölla efter valet 2018.

Bromölla kommun står inför stora besparingar och i somras lade SD fram besparingsförslag som väckt kritik både från kommuninvånare och politiska motståndare.

I måndags förra veckan kom beskedet att kommunalrådet Eric Berntsson (SD) lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkan av personliga skäl. Dagen därpå kom beskedet att även SD-politikerna Gudrun Bengtsson, Linda Väbro och Andreas Väbro hoppade av. Enligt dem har avhoppen dock inte något samband.

Det är oklart hur politiken i Bromölla kommer att styras framöver. Sedan Eric Berntsson hoppade av är det Jenny Önnevik (S) som tillfälligt tagit över som kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer