Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur experimenten går till i klippet ovan. Foto: Bernard Mikulic

Råttor på LSD kan bidra till att bota depression

Uppdaterad
Publicerad

Synen på psykedeliska droger har de senaste åren omvärderats och nu pågår forskning på flera håll kring medicinsk användning av exempelvis LSD och psilocybin. Vid Lunds universitet studerar ett forskarlag hur råttornas hjärnor påverkas av LSD.

Vid en operation får råttorna hårtunna elektroder i hjärnan. Då kan forskarna mäta vad som händer när de sen får LSD.

– Det är lite märkligt för de här substanserna är bland de mest kraftfulla som vi känner till men råttorna verkar inte bli så påverkade. Man ser i alla fall inget tydligt beteende som förändras men vad som händer i deras medvetande vet vi inte alls, säger Pär Halje, neurofysiolog vid Lunds universitet.

LSD kan ha effekt på depression och beroende

Allt mer forskning visar att olika psykedeliska droger som exempelvis LSD och psilocybin kan ha god effekt på behandling av depression, tvångssyndrom och olika beroenden. På flera håll i världen pågår flera större studier för att få bättre vetenskapligt stöd för terapeutisk användning av psykedeliska droger.

Hittills ser forskarna i Lund att råttorna får tystare hjärnceller och att de elektriska impulserna i hjärnan ökar.

– Varför råttornas hjärnor påverkas vet vi inte eller vad det har för betydelse för den terapeutiska effekten. Om man väl förstår mekanismerna bakom så kanske man kan utveckla andra snarlika molekyler som inte har effekten att man ”trippar”. Då måste man förstå mekanismerna bättre och det är det vi försöker göra, säger Pär Halje.

Känner ingen smärta

Enligt Pär Halje sövs råttorna ner när elektroderna opereras in och de känner ingen smärta av elektroderna eftersom de inte har smärtreceptorer i hjärnan. Enligt de etiska reglerna får råttorna inte vara ensamma under mer än 24 timmar under ett experiment för att de är sociala djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer