Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här altaret under fönstret invigdes år 1123, berättar domkyrkokaplan Lena Sjöstrand. Se i klippet när det nya kyrkofönstret i Lunds domkyrkas krypta avtäcks. Foto: Johanna Holstein

Se Lunds domkyrkas nya stolthet – stort jubileum med litet fönster

Publicerad

Förra året åkte tornen av – nu sätts det in ett nytt och alldeles speciellt konstglasfönster. Det är mycket som ska piffas till när det firas jubileum i Lunds domkyrka.

Fönstret är en gåva till domkyrkan. Det har formgivits av Erika Lagerbielke och tagits fram i samarbete med glasmästare Per Hebsgaard.

Det är altaret nere i kryptan som firar 900-årsjubileum. Precis ovanför sitter det nya fönstret i färger som ska representera både Johannes Döparen och Jungfru Maria.

Ett litet men konstnärligt fönster ska lysa över det 900 år gamla altaret nere i kryptan i Lunds domkyrka. Foto: Johanna Holstein

35 ton tunga kyrkotaket lyftes av

Förra året lyftes domkyrkans ”hattar” av och står nu bredvid kyrkan under tält för att renoveras. De ska sättas på plats igen under jubileumsåret 2023, men exakt när det ska ske är inte helt spikat än.

Här lyfts domkyrkans tak av i mars förra året – se klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det 35 ton tunga tornet lyfts av Domkyrkan. Foto: Rickard Petersson/Domkyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.