Se när det 35 ton tunga kyrkotaket lyfts av från domkyrkan i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Lunds domkyrkas torn ska få nya tak i rostfri plåt som ska ersätta de nuvarande blytaken. Under ett års tid ska spirorna stå på marken för att bytas ut och under tiden kommer området i Lundagård vara avstängt av säkerhetsskäl.

I klippet kan du se drönarbilder från när Domkyrkans ena tornspira som väger 35 ton lyfts av.

– Det är svindlande, säger Mats Persson som är byggherre och domkyrkokamrer.

Problem med taket

Lunds domkyrkas torn, i folkmun kallat ”Lunna Pågar”, fick sin nuvarande pyramidliknande form mellan 1860 och 1880. Blytaket lades sedan om mellan 1908-1911 och har under dessa 111 år haft en hel del problem med blyplattorna som har bytts ut i omgångar vid flera tillfällen.

Men nu är det dags för en helrenovering och blytaket ska bytas ut till mer miljövänlig rostfri plåt med beläggning av tenn.

En chans till att se ett tornlyft

Tornrenoveringen ingår i Domkyrkans långsiktiga vård- och underhållsplan som ska garantera att Lunds domkyrka står kvar för kommande generationer. Arbetet bekostas av domkyrkorådet som får intäkter från mark, skog och arrenden.

Under onsdagen lyfts domkyrkans andra torn av.

Hör domkyrkokamrer Mats Persson berätta om renoveringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.