Andreaskyrkans klocktorn rivs. Foto: Bernard Mikulic

Se när Andreaskyrkans klocktorn rivs – sågas av bit för bit

Uppdaterad
Publicerad

Väder och vind har skadat armeringen i det 61 år gamla klocktornet vid Andreaskyrkan i Malmö. Nu pågår rivningen och till advent ska det nya klocktornet vara färdigt.

En gigantisk lyftkran lyfter upp två byggjobbare och de sågar ner en betongbit i taget. Varje bit lyfts därefter försiktigt ner på marken. Arbetet beräknas pågå till slutet av maj om inte vädret ställer till det.

– Blåst är inte bra och vi jobbar inte när det blåser mer än 11 sekundmeter men lite regn och stilla väder är bara bra för projektet, säger Niklas Kristensen, projektledare.

Andreaskyrkan som ligger vid Fridhemtorget i Malmö har en så kallad kampanil, ett fristående klocktorn. Den nya kampanilen ska byggas upp med rostfri armering. Rivningen ska vara klar in slutet av maj och det nya klocktornet ska vara färdigt till första advent.

Kampanil

Klocktorn, vanligen fristående och byggt på rund eller fyrkantig plan.Berömda exempel är ”lutande tornet” i Pisa, uppfört under 1100-talet, och den rikt skulpturprydda kampanilen vid domen i Florens från 1300-talet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.