Foto: Polisen

Se när nazisterna går till attack i Lund – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en kamera som placerats i framrutan på en polisbil fångades hela händelseförloppet då Nordiska motståndsrörelsen (NMR) gick till attack mot en grupp motdemonstranter i Lund i juni förra året.

Vid det tumult som följde på Bantorget använde polisen både batong och spray för att återställa ordningen. Händelseförloppet fångades på film av polis men även av nazister och motdemonstranter.

Sju män åtalades

Polisen fick förstärkning både från Lund och Malmö. I ett tidigare skeende hade NMR vält ett bokbord tillhörande Vänsterpartiet på Stortorget för att därefter bege sig i riktning mot Bantorget. En grupp motdemonstranter valde att följa efter och skulle senare bli attackerade.

Sju män från NMR åtalades för olika brott däribland misshandel, våldsamt motstånd, försök till våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Alla utom en nekar till brott.

– Han avvek i sin inställning, säger Angelica Petersson, som är mannens advokat.

Så han erkände?

– Ja.

Mannen uppges nu ha lämnat den nazistiska rörelsen. Domarna faller under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.