Se polishelikopterns egna bilder från gripandet. Foto: Polisen

Se hur polisens helikopter fångar knarksmugglarna på film

Uppdaterad
Publicerad

En decemberkväll förra året ser polisen som flyger över Malmö med helikoptern hur några personer rör sig mellan en lastbil och en personbil i ett av stadens industriområden.

De meddelar sina kollegor nere på marken som stoppar personbilen – och i den hittas 173 kilo amfetamin.

Poliser som stoppade bilen beskriver de två passagerarna, två män i 30-årsåldern, som påtagligt nervösa. En av dem stammade, den andras händer skakade samtidigt som hans pulsåder syntes ”pulsera kraftigt och snabbt”.

De sa att de var i Malmö för att bo på hotell och festa, men kunde inte redogöra för hur festandet skulle gå till med tanke på de strikta regler som gäller för restauranger och barer under pandemin.

I deras bil hittades flera resväskor som innehöll paket med väl förpackat amfetamin, totalt till ett värde av 37 miljoner kronor i gatuled.

Nu åtalas båda männen efter narkotikatillslaget den fjärde december förra året. Bägge misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling, ett brott som kan ge mellan sex och tio års fängelse.

Även den lastbilsförare som körde lastbilen till Malmö från Tyskland är misstänkt för inblandning, men utredningen kring den delen är inte färdig.

Foto: Polisens förundersökning

Sa att han lovats en lön på 50 000

Den ena mannen, som bor i Stockholm, har sagt i polisförhör att han skulle få 50 000 kronor om han hämtade två väskor i Malmö. Han har sagt i förhör att han visste att det handlade om narkotika men en mindre mängd.

Den andra mannen hävdar att han kom till Sverige för att söka jobb och då fick uppdraget att transportera någonting mot en betalning på 10 000 euro.

SVT Nyheter Skåne har sökt den förstnämnda mannens advokat men inte fått svar. Hans hållning är enligt åtalet att han förnekar brott.

Det gör även den andra mannen.

– Han förnekar brott, mer än så kan jag inte gå in på, säger hans advokat Carl Fredrik Öqvist.

Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.