Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se studenten Mathilda visa hur körsimulatoren på polisutbildningen i Malmö fungerar. Foto: Firas Razak/SVT

Polisutryckning framför tre skärmar – studenter får öva i simulator

Uppdaterad
Publicerad

Numera börjar polisstudenter vid Malmö universitet köra polisbil framför tre skärmar och en ratt. Utbildningen är först ut i landet med att involvera körsimulatorer i utbildningen.

– Det var ovant i början, konstaterar polisstudenten Mathilda.

Det började som ett pilotprojekt, där universitetet märkte att körträning i simulatorer gav lovande resultat. Sen ett år tillbaka har man valt att involvera det i utbildningen.

I dagsläget används programmen till att träna på körning i lågfart. Då inleder man med en lektion i simulator – för att sedan gå ut på den riktiga körgården. Men man testar även att låta eleverna köra landsväg och få ett larm.

I simulatorerna får eleverna mängdträna sig i att agera och tänka polisiärt. Det går också att spola tillbaka och titta närmare på hur man kört.

Medtrafikanter reagerar

Även om funktionerna är begränsade i nuläget, skulle simulatorerna i framtiden kunna användas till att exempelvis jaga och stoppa flyktbilar eller köra i grupp. Redan i dag beter sig medtrafikanter på de digitala vägarna oförutsägbart.

– Det finns inlagt att människorna ska bete sig lite slumpartat, men också bete sig som människor gör när polisen har blåljus igång. Så eleverna får träna på det, säger Joakim Ingrell, universitetslektor på Malmö universitet.

Flera fördelar

Även om vissa var skeptiska i början, är många nu positiva till ett kompletterande pedagogiskt verktyg, säger polislärare Martin Larsson.

Fördelarna är flera. Vissa moment är annars logistiskt omöjliga att öva på utomhus, och här sparar man både bensin och kan jobba mer effektivt. Men det finns nackdelar. Än stämmer bilupplevelsen inte helt överens med verkligheten.

– Vi hade kunnat bygga om det med riktig stol, växelspak och ratt. Där är vi inte riktigt än.

Följ med på simulator-lektion i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här går inte bra”. Se när SVT:s reporter testade att ratta digital polisbil i utryckning. Foto: Firas Razak/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.