Visa alla (2)
Visa alla (2)

Se vad fiskaren hittar i torsken

Uppdaterad
Publicerad

Fiskarna hittar sopor i magen på torsken. Öresund är särskilt drabbat.

En bortglömd petflaska efter picknicken på stranden. Eller en plastpåse som blåser bort på promenaden. Skräp vi slänger omkring oss hamnar ofta i våra vatten och ställer till stor skada för det marina djurlivet.

I reportaget ovan kan du se vad en dansk fiskare stöter på när han sprättar upp magen på en torsk. Enligt fiskaren, Max Christensen, är fyndet inte heller något ovanligt.

– Jag hittar skräp i magen på fiskar varje dag, säger han till danska TV2 Lorry.

– Det finns mycket skräp i vattnet och mycket mer än vad det borde finnas.

Fortsätter vi att slänga plast på samma sätt som vi gör nu kommer det år 2050 att, viktmässigt, finnas mer plast än fisk i våra hav. Det visar en mätning som nyligen gjordes av välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation.

Öresund, med sin intensiva fartygstrafik, är särskilt drabbat, men skräp i vattnen finns överallt. I Simrishamn har de senaste åren funnits ett projekt som går ut på att fiskarna tar med sig det skräp de får i sin fångst in till hamnen, där det tas om hand. Modellen har nu spridits till flera andra hamnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer