Sebastian ställer upp som försöksperson för nytt RS-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

I Lund har ett 80-tal personer ställt upp som försökspersoner i arbetet med att ta fram ett nytt vaccin mot RS-viruset. De får ingen ersättning utan gör det för att hjälpa forskningen. En av dem är Sebastian Goksör – han vet inte om han har fått vaccinet eller bara koksalt insprutat.

RS-viruset är mycket smittsamt och drabbar främst små barn som kan bli svårt sjuka. Forskarna i Lund hoppas att ett vaccin ska nå marknaden om några år. Men det hade varit helt omöjligt utan försökspersoner som ställer upp och låter sig testas.

Får antingen vaccin eller placebo

En av dem är Sebastian Goksör och för några veckor sedan fick han en spruta som han inte vet vad den innehöll – antingen placebo eller vaccinet som är i forskningsstadiet.

– Jag är inte speciellt orolig för bieffekter. Jag tänker att man har kommit så pass långt i forskningen innan man testar på personer, säger han.

I klippet får du träffa Sebastian när han är på återbesök för att ta blodprov som ska analyseras för att se om han har bildat antikroppar.

Får ingen ersättning som försöksperson

Läkaren Anders Luts som utför testerna i Lund är förvånad över att så många ställer upp i studier – utan att ha något att vinna på det egentligen.

– De gör det enbart för att hjälpa forskningen framåt, säger han.

RS-virus – att tänka på

·       Familjer med spädbarn under sex månaders ålder uppmanas att undvika kontakt med förkylda personer.

·       Vistelse i trånga utrymmen, till exempel i affärer eller i kollektivtrafiken med mycket folk, bör undvikas.

·       Tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller handdesinfektionsmedel.

·       Förskolebarn med spädbarn i hemmet bör inte gå i förskola i rådande situation.

 I de fall vistelse i förskolan ändå bedöms som viktigt, bör det äldre syskonet lära sig hålla en god handhygien i kontakten med spädbarnet. Äldre barn med förkylningssymtom bör alltid undvika fysisk kontakt med spädbarn.

Källa: VGR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.