Foto: TT

Polisen hoppas identifiera skottlossningar med sensorer

Publicerad

Polisen i Malmö har skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att utöka sin kameraövervakning på Stortorget med ljudsensorer som kan identifiera olika typer av skjutvapen.

I sin ansökan till länsstyrelsen vill polisen i Malmö förlänga tillståndet för kameraövervakning ytterligare ett år på en del av Stortorget och en del av Södergatan. Nu vill polisen även utöka kamerorna med särskilda ljudsensorer som är specialiserade på att identifiera skott från olika skjutvapen, skriver polismästare Mats Karlsson i sin ansökan.

Kan ringa in skotten

Enligt polisen kan ljudsensorerna inte ta upp andra ljud såsom samtal, däremot kan de ”triangulera” var skotten sker i realtid. Syftet med ljudsensorerna är enligt polisen att kunna förbättra sin övervakning och styra sitt arbete mer effektivt. Detta bland annat genom att styra fotpatrullerna till rätt plats innan det är för sent vid exempelvis en skottlossning.

”Det aktuella området är ett av naven i nattlivet i Malmö och kartläggningar av området har visat att de fem mikroplatserna ingår i de allra mest våldsutsatta i Malmö”, skriver Mats Karlsson.

Har fungerat väl

Det var 2013 som polismyndigheten i Malmö ansökte om att få sätta upp kameror på ett begränsat geografiskt område i centrala Malmö under en treårsperiod, främst omkring Stortorget under helgkvällar, helgnätter och vissa högtider. Samtliga platser är alla i anslutning till Stortorget.

Enligt polisen har kameraövervakningen fungerat väl och lett till att man snabbt kunnat ingripa och förebygga brott innan de eskalerat.

Ansökan är skickad till Malmö kommun för yttrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.