Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saskia Gullstrand – som själv är uppvuxen i Sösdala i Hässleholms kommun – är en av serietecknarna som ska skildra skåningarnas tillvaro i projektet ”Skåne – en dröm”. I videoklippet får du också se teckningar från Svedala som Jimmy Wallin gjort. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Serietecknaren Saskia skildrar skåningarna – gör serie om Hässleholm

Publicerad

Sex serietecknare tar sig an varsin kommun – resultatet blir en turnerande utställning i vår. ”Är det något speciellt med skåningarna?” är en fråga serietecknarna ställer sig.

– Jag gestaltar Hässleholm och hur det är att leva i Hässleholm utifrån vanliga människors liv, säger serietecknaren Saskia Gullstrand som själv växte upp utanför Sösdala.

De senaste veckorna har hon åkt runt i kommunen, intervjuat personer och skissat. Samma sak – men i Östra Göinge, Bromölla, Lomma, Sjöbo respektive Svedala – har fem andra serietecknare gjort.

Projektet ”Skåne – en dröm”, som föreningen Folkets konsthall står bakom, ska resultera i en utställning som turnerar i de medverkande kommunerna under våren.

”Finns det skånska drömmar? Eller erfarenheter som är skånska? Eller är det samma berättelser som i resten av Sverige, fast med annat uttal?” är frågor som projektet ska försöka besvara.

”Hässleholmarna väldigt öppna och modiga”

För Saskia Gullstrand har projektet inneburit att hon spenderat mycket tid i barndomens hemkommun Hässleholm.

Har din bild av Hässleholm förändrats under den här processen?

– Absolut. Man kan ju leva på ett ställe men vara mycket i sin egen bubbla. Så genom att prata med folk jag inte känner sen innan får jag ju andra intryck av Hässleholm än vad jag hade under min uppväxt.

Hon berättar att alla hon pratat med upplever att Hässleholm förändrats mycket under de senaste 10-15 åren, till exempel att några kaféer och andra verksamheter stängt. Men folk har också berättat om sina drömmar, minnen och förhoppningar om framtiden.

– Jag tänkte nog att folk skulle vara lite skeptiska och sura när jag gick fram till dem. Men så har folk inte alls varit. Folk öppnar upp sig direkt och berättar om allt. Hässleholmarna är väldigt öppna och modiga, säger Saskia Gullstrand.

Se Saskia Gullstrand skissa Hässleholm i videoklippet ovan.

Julia Hansen har gjort serier på tema Östra Göinge – som den ovan. De andra serietecknarna – förutom Saskia Gullstrand och Julia Hansen – är Jimmy Wallin, Sissel Gustafsson, Don Arvidsson och Steve Nyberg. Foto: Serie av Julia Hansen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.