Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Embrand och Jonas Eriksson är blivande serietecknare. Foto: Hans Larsson

Serietidningen är död – leve fanzinet!

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska serietidningen är på väg ut. Branschens framtid finns på nätet och i egenhändigt publicerade fanzines.

När de nyexaminerade tecknarna på Malmö universitets serieutbildning i helgen visar upp sina alster på gallerian Mitt i Möllan är ”egenpublicering” lite av ett ledord.

Proffsigt i färg

I montrar och på väggytor trängs en mängd små seriealbum, tillkomna genom olika former av hemsnickrad uppfinningsrikedom – från färgkopiator till proffsigt färgtryck.

I en tid av växande utbud och hårdnande konkurrens får en serietecknare vara redo att bli sin egen förläggare. Och marknadsförare.

– Allt handlar om att synas. Du måste ha en egen röst och ett eget berättarspråk, säger Jonas Eriksson och blickar nöjt ut över väggtavlorna med första egna fanzinet.

Kvinnlig vampyr

Amanda Embrand har inte bara skrivit, målat och textat sin första serie, Necromancer. Hon har dessutom scannat, printat och häftat den bloddrypande storyn om en kvinnlig vampyr som njuter av sina älskare på mer än ett sätt.   

– Under utbildningen har vi haft stort fokus just på detta att nå ut. En del drar igång fullt ut och börjar producera merchandising, typ egna t-shirts och så vidare kring sina seriefigurer, säger Amanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer