Sestrajcic (V) åtalas misstänkt för ohörsamhet mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsmannen Daniel Sestrajcic (V) från Malmö har åtalats misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Ett brott som kan ge böter.

Vid en rivning av ett tältläger i Malmö i oktober förra året uppstod en del sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser. I samband med detta uppmanade polisen riksdagsmannen att avlägsna sig.

Enligt åtalet ignorerade mannen uppmaningen, vilket innebär ett brott som rubriceras ohörsamhet mot ordningsmakten.

Enligt chefsåklagare Maria Sterup har Daniel Sestrajcic lagt sig ovanpå ett av tälten som skulle rivas och inte flyttat på sig trots upprepade uppmaningar från polisen. Polisen hade vid det tillfället bildat kedja runt den pågående rivningen. Enligt åklagaren tog sig Daniel Sestrajcic innanför kedjan varpå polisen befallde honom personligen att inte störa arbetet utan flytta på sig.

– Men han lydde inte. Därför åtalas han nu för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Maria Sterup.

Förnekar brott

Daniel Sestrajcic (V) tillbakavisar samtliga anklagelser och är mycket kritisk till åtalet som nu väcks.

– Jag har inte fått några befallningar riktade till mig personligen. Det här är en ren efterkonstruktion. Vi var ett stort antal personer som var där och jag är den enda som har åtalats, påpekar Daniel Sestrajcic (V) för SVT Nyheter Skåne.

Daniel Sestrajcic var tidigare misstänkt för att ha försökt sparka en polis i huvudet under tumultet utanför Migrationsverket i oktober då tältande palestinier skulle avvisas. Han förnekade brottet och förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.